Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Ορίζοντας την Κρίση Πανικού

Η κρίση πανικού είναι μία κοινή διαταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις μελέτες να καταδεικνύουν ότι αυτή η διαταραχή πλήττει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως.
Μία κρίση πανικού μπορεί να οριστεί ως ξαφνικά και επαναλαμβανόμενα «κύματα» έντονου και συντριπτικού φόβου, τα οποία συχνά συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα, όπως ο πόνος στο στήθος, η ζάλη, η κομμένη αναπνοή και ο πόνος στην κοιλιακή χώρα. Ανάμεσα στα άλλα σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με την κρίση πανικού, περιλαμβάνονται η ρίγη, η ναυτία, το αίσθημα ασφυξίας, η εφίδρωση, το μούδιασμα στα χέρια, η ταχυπαλμία κ.α.
Η κρίση πανικού μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα απόγνωσης σε όσους την βιώνουν, ενώ πολύ συχνά, όσο την αντιμετωπίζουν, νιώθουν ότι τρελαίνονται ή ακόμη και ότι πρόκειται να πεθάνουν. Οι γιατροί ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό, με πολλά από τα σωματικά συμπτώματα που βιώνονται κατά τη διάρκεια των κρίσεων πανικού να είναι ίδια ή παρόμοια με εκείνα πιο σοβαρών παθήσεων στην καρδιά, τους πνεύμονες ή το νευρικό σύστημα.
Όσοι υποφέρουν από κρισεις πανικου, συνήθως επισκέπτονται κάποιο νοσοκομείο ή γιατρό επί αρκετές φορές προτού πραγματοποιηθεί η σωστή διάγνωση. Μάλιστα, ορισμένοι βιώνουν τις κρίσεις πανικού για αρκετά χρόνια προτού εντέλει ανακαλύψουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν, είναι μία αληθινή και θεραπεύσιμη πάθηση.
Η απάντηση στο ερώτημα του κατά πόσο είναι πιθανό να αντιμετωπίσει κανείς κάποια στιγμή στη ζωή του μία κρίση πανικού, δίνεται μέσω της κληρονομικότητας. Αυτό σημαίνει πως η επιρρέπεια ενός ανθρώπου στη κρίσεις πανικού είναι κληρονομική. Ωστόσο, παρότι το ενδεχόμενο προσβολής από μία κρίση πανικού είναι εκτός ελέγχου κάποιου ανθρώπου, υπάρχουν και ορισμένες άλλες σοβαρές παθήσεις που μπορούν να συνοδεύσουν τις κρίσεις πανικού, όπως η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός κτλ.

Τέλος, οι κρίσεις πανικού μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με την φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία. Η ιατρική θεραπεία των κρίσεων πανικού περιλαμβάνει τη χρήση αγχολυτικών φαρμάκων που είναι γνωστά για την καταπραϋντική και χαλαρωτική τους δράση, όντας ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου